20 KASIM 2008

   / Medya İlişkileri / Basın Açıklamaları

7. VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ SAHİBİNİ BULDU

Bu yıl kültür alanında verilen Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi, Marmara Bölgesi tarihöncesi arkeolojisi alanına yaptığı katkılarından dolayı Prof. Mehmet Özdoğan oldu.

Yedinci Vehbi Koç Ödülü, 2 Haziran Pazartesi akşamı Rahmi Koç Müzesi’nde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne üye kabul edilen ikinci Türk bilim adamı olan Prof. Mehmet Özdoğan ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel’in elinden aldı.

Gecede açılış konuşması yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Vehbi Koç’un ülkemize birçok ilkleri kazandırırken, toplumun ihtiyaçlarına ve eksiklerine de duyarlılığı ve bu eksikliklerin giderilmesinde çözümler üreten bir kişi olduğunu belirterek, ülkemizin gelişimi için en çok ihtiyaç duyulan alanlardan eğitime, sağlığa, kültüre verdiği önemle, sunduğu katkılarla iş dünyamıza sosyal sorumlulukta da öncü ve örnek olduğunu söyledi. Özellikle yardımseverliğin kurumsallaşması amacıyla kurduğu ve artık 40. yılına ulaşan Vehbi Koç Vakfı ile özel sektöre bir vizyon getirdiğini ifade etti.

Mustafa V. Koç konuşmasında “Koç Topluluğu olarak müzeciliğin gelişmesini çok önemsiyor, ülkemizde çağdaş müzecilik anlayışının yerleşmesi için çalışıyoruz” dedi. Bu doğrultudaki emeklerinin ve çalışmalarının geçen yıl Dünya Anıtlar Vakfı’nca da ödüllendirildiğini söyleyen Koç, “Dünya Anıtlar Vakfı’nın her yıl dünya kültür mirası ve sanatına sahip çıkan kişi ve kurumlara verdiği Hadrian Ödülü’ne, 2007 yılında Koç Ailesi layık görüldü. Kültür ve sanat alanındaki çıtamızın ve standartlarımızın yüksekliğinin bir göstergesi olarak gördüğümüz bu önemli ödül bizleri çok mutlu etmiştir” dedi. 

Korunması gereken taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılması, korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Mustafa V. Koç, “Bu eşsiz varlıkların gelecek nesillere ulaşabilmesi için gereken tüm önlemlerin vakit kaybetmeden alınması da çok çok önemlidir. Bu nedenle, bu yıl, arkeoloji alanında önemli katkılar sağlayan ve bu alanda fark yaratacak projeler gerçekleştirmiş bir kişiye Vehbi Koç Ödülü’nü vermek istedik” şeklinde konuştu.

Yer bilimlerinin uluslararası alandaki en önemli kurumlarından Uluslararası Jeolojik Korelasyon Programı (IGCP) ile Karadeniz-Marmara-Ege Projesi’ni sürdüren, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı başkanı Prof. Mehmet Özdoğan, ayrıca İstanbul Yenikapı Marmaray çalışmalarının jeoarkeoloji değerlendirme grubunda çalışıyor.

Özdoğan’ın bilim dünyasında önemli bir yer kazanmasını sağlayan esas çalışması 1980 yılında başlayan ve halen sürdürdüğü Trakya-Marmara Projesi. Prof. Özdoğan’ın çalışmalarına kadar Marmara Bölgesi’nin geneli ve özellikle Trakya kesimi tarihöncesi arkeolojisi bakımından hemen hemen hiç araştırılmamış bir alan olarak kalmıştır. Bu bağlamda yaptığı İstanbul Yarımburgaz Mağarası, Kırklareli Tilkiburnu ve Taşlıcabayır, İstanbul Pendik Neolitik Dönem, Tekirdağ Toptepe ve Edirne Hocaçeşme kazıları bölgenin tarihöncesi kültürlerini somut verilerle ortaya koymuş, Anadolu ve Balkan kültürleri arasındaki kültürel iletişimin yalnızca göçle değil, aynı zamanda kültürel adaptasyon ve bilgi aktarımıyla da gerçekleştiğini göstermiştir.

Özdoğan’ın üzerinde yoğunlaştığı bir diğer alan da, bilim alanı olarak arkeolojinin tarihsel gelişimi, arkeoloji politikalarının oluşturulması ve bunun topluma aktarılmasında “kültürel miras yönetimi” olmuştur. Bu kapsamda uluslararası arkeoloji birliklerine ve çalışma gruplarına, bazıları kurucu üye olarak katılmış, dünya arkeolojisi içinde Türk arkeolojisinin yeri konusunda yeni bir tartışma platformu başlatmıştır.

Prof. Mehmet Özdoğan kültür sektörü ile ilgili olarak 2001 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Türkiye Kültür Envanteri ve Kültür Sektörü biriminin (TÜBA-TÜKSEK) oluşumuna Prof. Dr. Ufuk Esin’le birlikte öncülük ederek, projenin esasını oluşturan ilkelerin ve yapılan çalışmaların ilk arazi uygulaması olan Şanlıurfa Birecik-Suruç Pilot Projesi’ni gerçekleştirmiştir.

Prof. Mehmet Özdoğan’ın üye olarak kabul edildiği seçkin kurumların arasında Türkiye Bilimler Akademisi ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi yer almaktadır.

Vehbi Koç Ödülü

İnsanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek ve başarıyı ödüllendirmek hedefiyle 2002 yılında oluşturulan Vehbi Koç Ödülü, her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından birinde en başarılı bir kişi veya kuruma veriliyor.

Maddi boyutu ile de Türkiye’nin en değerli ödülü olma özelliğine sahip Vehbi Koç Ödülü;

  • 2002 yılında kültür alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Topkapı Sarayı Müze’sine,
  • 2003 yılında eğitim alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’na
  • 2004 yılında sağlık alanında Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne,
  • 2005 yılında kültür alanında Edebiyat alt başlığında Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya
  • 2006 yılında eğitim alanında kariyer süresince okul öncesi eğitime yaptığı katkılar dolayısı ile döneminin Sakarya Valisi Nuri Okutan’a
  • 2007 yılında sağlık alanında DNA Onarımının Moleküler Mekanizmalarının Aydınlatılması ve Biyolojik Saatin Düzenlenmesinde dünya çapında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Aziz Sancar’a verilmiştir.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un konuşma metni için tıklayınız

Prof. Mehmet Özdoğan hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız

Daha detaylı bilgi için tıklayınız 

 

:: İMKB KOÇ Borsada işlem gören Koç Holding Şirketlerine ait online bilgileri görmek için buraya tıklayınız