15.09.2014

Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Projesinde Meşale ateşlendi

7 dk

Tüpraş Fuel Oil Dönüşüm Projesinde Meşale ateşlendi

Ülkemizin en büyük stratejik yatırımının tamamlanmasına 60 gün kala Fuel Oil Dönüşüm Projesinde Meşale (Flare) ateşlendi.   Ülkemizin öncü, Avrupa’nın yedinci, Dünya’nın yirmi sekizinci büyük rafineri şirketi Tüpraş, 2,7 Milyar Dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm yatırımının tamamlanmasına 60 gün kala rafinerilerin sembolü ve faal olduğunun göstergesi olan meşalesini, “Tüpraşlıların Dikkatine 15 Eylül 2014, saat 11.00’de Fuel Oil Dönüşüm Projemizin bitimine 60 gün kala flare’imizi ateşliyoruz. Ünitelerimizi devreye alma dileğiyle, yolumuz açık olsun” anonsu ile ateşledi.

 Tören, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Genel Müdür Yardımcıları Gürol Acar, Yılmaz Bayraktar, Hasan Tan, İbrahim Yelmenoğlu, İzmit Rafineri Müdürü Mesut İlter, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Kocaeli Şubesi, İşyeri Temsilcileri, projenin yapımında görev alan ana yüklenici Technicas Reunidas ve alt yüklenicilerin temsilcileri, Batman, Kırıkkale, İzmir rafinerilerinden gelen temsili gruplar ve Tüpraşlıların katılımıyla, Tüpraş İzmit Rafinerisi  B Bölgesi RUP Bağlantı Köprüsü’nde gerçekleşti.

 Törende hitap eden Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Memioğlu “Sevgili mesai arkadaşlarım, güzel bir gündeyiz. Sekiz yıl önce sizler ile Tüpraş’ın Koç Topluluğu’na devri sırasında Akdeniz’in en iyi  oyuncularından birisi olacağına ilişkin inancımı paylaşmıştım. Şimdi birlikte bunu  geçekleştiriyoruz. Ülkemizin en büyük stratejik yatırımına emek veren, projede görev yapan herkese şükranlarımı sunuyor, şirketimize, topluluğumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 Genel Müdür Yavuz Erkut “Bugün çok önemli ve özel bir güne birlikte tanık oluyoruz. Rafinerici olarak hepimizin büyük gurur duyduğu bir gün. Flare biz rafinericilere çok şey anlatır. Bu günü yeni yatırımımızın damarlarına can suyunun girdiği ilk gün olarak hatırlayacağız. 36 aylık sürecin kalan 60’ıncı gününde Flare’i yakmak önemli bir başarı ve gurur. Yatırımı gerçekleştirmemizde bizlere inanan, destek veren başta Koç Ailesi ve Topluluğu’na, Enerji Grubu Başkanımıza ve Yönetim Kurulumuza şükranlarımı sunuyorum. Fizibiliteden başlayarak, projenin tüm evrelerini başarıyla gerçekleştiren görev gücümüze ve tüm Tüpraşlılara, ana ve alt yüklenici çözüm ortaklarımıza teşekkür ediyor, ilk ürünümüzü tanka göndereceğimiz güne doğru çalışmaya devam ediyoruz. Yıl sonunda tamamlanması için yoğun çalışmaların sürdüğü projemiz ile Tüpraş Rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye’nin ithal ettiği dizel ihtiyacının önemli kısmı yerli üretimle karşılanabilecek. Tüpraş’ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4,2 Milyon Ton siyah ürün işlenerek, 2,9 Milyon Ton’u motorin olmak üzere 3,5 Milyon Ton değerli beyaz ürün, 700 Bin Ton petrol koku üretilecek.” dedi.

 Törene katılan Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Herkese  günaydın diyerek  sözlerime başlamak istiyorum. Fuel Oil Dönüşüm yatırımı, özelleştirilen bir  kuruluşun ülkemizde gerçekleştirdiği en  büyük  yatırım  olarak  Türkiye tarihine  geçecek bir  projedir. Proje, başlangıcından bu güne  kadar Tüpraş’a, Koç Grubu’nun büyüklüğüne  yakışır bir şekilde planlandığı gibi  yürüdü  ve son 60  güne  girdik. İnşaattan,  montaja çalışmalarda hizmeti geçen ve şu an  sahada çalışan işçi  arkadaşlarımıza, yüklenici şirketlere,  Koç Holding ve Tüpraş yönetimine, yatırımı  planlayan ve  gerçekleştirenlere şükranlarımı sunuyorum. Projede günde 10 bin  işçinin sahada çalıştığını düşünürsek, iş  kazaları  yönünden  de bu zor süreç başarıyla  tamamlanmıştır.” dedi.

  Fuel Oil Dönüşüm Projesi ülkemizde hali hazırda tek kalemde gerçekleştirilen en büyük sanayi tesisi yatırımı olma özelliğini taşıyor. Ağustos ayı sonu itibariyle % 98’inin tamamlandığı, Tüpraş’ın uluslararası rekabet gücünü artıracak bu stratejik yatırımın 3 yıllık inşaat-montaj sürecinde, çözüm ortakları vasıtasıyla yaklaşık 10 Bin kişi sahada istihdam edildi. Yatırımın devreye alınması ile 500 nitelikli insan kaynağının sürekli istihdam edileceği komplekste,

 • Yatırım kararı 11 Mart 2008 tarihinde alınmış,
 • 17 Aralık 2009’da İspanyol UTE TR RUP-Treunidas RUP konsorsiyumu ile yapım anlaşması,
 • 13 Ekim 2011’de 10 uluslararası finans kuruluşu ile kredi anlaşması imzalanmıştır.

  24 Aralık 2012 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, CEO Turgay Durak, Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Genel Müdür Yavuz Erkut tarafından 690 günden geri sayımına başlanmış olan proje, 1.523 dönümlük alana kurulmuş olup, yeni bir rafineri yatırımına eşdeğerdir. Fuel Oil Dönüşüm Kompleksi beş temel ünite, depolama tankları ve 780 Metre uzunluğundaki iskele ile diğer ünitelerden oluşuyor.  Ayrıca projenin bütünlüğü ve rafineriler arası ürün lojistiği için siyah ürün taşıyacak olan her biri 19 Bin DWT’lik T. Esra ve T. Aylin adlı deniz tankerleri taşıma filosuna katılırken, toplam 491 vagona ulaşacak filosu ile demiryolu taşıma kapasitesi yılda 1,7 Milyon Ton’a yükselecektir.

 Projenin inşaat aşamasında ülkemizde bazı ilklere de imza atıldı. 35 Metre yüksekliği, 8 Metre çapı ve 918 Ton ağırlığıyla Japonya’daki üretiminin ardından deniz yolu ile rafineriye, 320 tekerlekli dev tır ile de karadan yerine taşınan reaktörün montajı başarıyla tamamlandı. Reaktör, ülkemizde nakliyesi ve montajı tek parça olarak yapılan en büyük ve ağır ekipman olarak tarihe geçti. Çalışanların coşkusu ile ateşlenen rafineri meşalesi ise 185 Metre boyuyla dünya sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor.