Faaliyet Alanları

Rahmi M. Koç Müzeleri

Rahmi M. Koç Müzeleri

1994 yılında kapısını İstanbul’da ziyaretçilerine açan Rahmi M. Koç Müzesi, yirmi beşinci yılının sonunda, üç ayrı ilde birer müzesi ve bir kitaplığı ile dünya endüstriyel mirasının değerli örneklerini barındıran, dünya ölçeğinde tanınan ve takdir edilen bir kültür kurumu olmuştur.

Rahmi M. Koç Müzesi

İstanbul

Eski İstanbul'un merkezinde ve Haliç Kıyısı'nda, yaklaşık 27.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Rahmi M. Koç Müzesi, ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi olmasının yanı sıra, hem eğlendirici hem de eğitici özellikleriyle yaşayan bir sosyal mekan niteliği taşıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi, Lengerhane Binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. III. Ahmet Dönemi'nde tersane tesisleri için kurulan Lengerhane Binası, 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından satın alınarak, 1994 yılında ziyarete açıldı. 2016 yılında aile üyelerinin katıldığı bir törenle binaya Mustafa V. Koç’un ismi verilmiştir. Hasköy Tersanesi ise 1996 yılında Vakıf tarafından satın alındı ve aslına uygun bir şekilde yenilenerek 2001 senesinde müzeye dahil edildi.

Sanayi, iletişim ve ulaşım tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk büyük kuruluş olan Rahmi M. Koç Müzesi, ziyaretçileri adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Müze; karayolu ulaşımı, raylı ulaşım, havacılık, denizcilik, makineler, iletişim, bilimsel aletler, model ve oyuncak, yaşayan geçmiş ve eğitim bölümlerinden oluşuyor.
 
Çoğu Rahmi M. Koç'un özel koleksiyonundan oluşan eserlerin yanı sıra çeşitli kurum, kuruluş ve kişiler tarafından yapılan bağışlar ve süreli olarak verilen eserler de müzeye farklı bir boyut katıyor. Gramofon iğnesinden çevirmeli telefona, klasik otomobillerden uçak modellerine kadar müzede bulunan binlerce farklı obje ziyaretçiler tarafından ilgi ile izleniyor.
 
Müzeyi dolaşırken küçük ama keyifli bir dinlenme molası vermek isteyenler için Tersane bölümünde yer alan Demlik Kafe, Fenerbahçe Vapuru Kafesi, ve Coca-Cola Büfesi gibi çeşitli mekan alternatifleri bulunuyor. 1930'ların Paris'ini yaşatan Suzy’s Cafe Du Levant ve deniz kenarındaki eşsiz konumuyla Akdeniz Mutfağı'ndan seçme lezzetler sunan Halat Restaurant konuklarına unutamayacakları anlar yaşatıyor.

1996 yılında Avrupa Müzeleri Konseyi Özel Ödülü, müzecilik konusundaki öncülük ve girişimciliğinden dolayı Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç'a verildi. Ödül, ilk defa bir Türk müzesine layık görülmesi açısından ayrı bir anlam taşıyor. Rahmi M. Koç Müzesi, ayrıca Kültür Bakanlığı'nın 2001 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün de sahibi.
 

Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara

T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiralanmış olan Çengelhan’ın restorasyon çalışmalarına, 2003 yılında başlandı. 2005 yılına kadar süren restorasyon çalışmasında han, aslına sadık kalınarak sağlamlaştırıldı ve avlunun üzeri cam ile kapatılarak koruma altına alındı. Restorasyonu tamamlanan Çengelhan, Nisan 2005'te Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na bağlı bir müze olarak kapılarını ziyaretçilere açtı.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi 2016 yılı Mayıs ayında Safranhan’ın ilave edilmesiyle iki kat büyüklüğe ulaştı. 1511 yılında Hacı İbrahim bin Hacı Mehmed tarafından inşa edilen, zaman içinde önce kervansaray, ardından cezaevi olarak kullanılan tarihi Safranhan, Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından 4 yıl süren titiz bir çalışmayla restore edilerek müzeye dönüştürüldü.
 
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, toplam 42 oda ve sergileme alanıyla ziyaretçilerine eşsiz bir müze deneyimi sunuyor. 

Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı Ayvalık

Ayvalık

Uzun yıllar harap bir şekilde kalan değirmen ve Agios Yannis Kilisesi; Rahmi M. Koç'un kültür varlığı olan bu eski eserlerin kurtarılmasına yönelik girişimleri, maddi ve manevi katkıları ile restore edildi.

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet veren bu kitaplığa; ilerleyen yaşı nedeni ile göz sağlığı bozulan, "Göremediğime değil, okuyamadığıma üzülüyorum." diyen Emekli Büyükelçi Necdet H. Kent'in ve eşinin ismi verildi. Necdet H. Kent'in oğlu Muhtar Kent, kitaplığa merhum babasından kalma bin üç yüzü aşkın kitabı bağışladı.
 
Sevim ve Necdet H. Kent Kitaplığı, ziyaretçilerine Ayvalık’ın kalbinde taptaze bir nefes vadediyor.
 

Rahmi M. Koç Müzesi Ayvalık

Ayvalık

Kilise, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edildi. O yıllarda Ada'nın çoğunluğu Rum olan nüfusu 8.000-10.000 civarındaydı. Taksiyarhis'e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail'e atfedilen kilise, halen Cunda Adası’nın en önemli anıt yapısı.
 
Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Taksiyarhis Kilisesi'nin koruma grubu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 / 660 tarih- sayılı ilke kararına uygun olarak 1. grup olarak belirlendi.

02.05.2011 tarihli Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na tahsis edilen kilise binasının restorasyonu, Ark İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin uzman mimar ve restoratörleri tarafından yapıldı.

Müzenin koleksiyonu, Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul ve Ankara Müzeleri'ne benzer bir tarzda oluşturuldu.
 
İlk günkü görkemine kavuşan binasıyla Ayvalık Rahmi M.Koç Müzesi, ziyaretçilerine teknede oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine olmak üzere geniş bir seçki sunuyor.