2019 Bankacılık Sektörü
2019 Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü için dengelenme çabalarının öne çıktığı bir yıl olmuştur. Küresel ekonomide beklenenden daha düşük gerçekleşen büyüme, Çin’deki ekonomik yavaşlamanın devam etmesi, ticaret savaşları ve bölgesel istikrarsızlıklara rağmen, Türkiye’de finansal piyasalar nispeten iyi bir performans göstermiştir.
2019’un ilk yarısında gerçekleşen dengelenme döneminin ardından, TCMB’nin yıl içerisindeki faiz indirimi kararları ekonomideki canlanmaya katkıda bulunmuştur. Bu dönemde, TCMB’nin parasal gevşeme politikası, iyileşen enflasyon seviyeleri, fonlama maliyetlerindeki normalleşme ve yasal, mali ve parasal otoriteler arasındaki güçlü koordinasyon bankacılık sektörüne katkıda bulunmuştur.
2019 yılında, krediler açısından görece ihtiyatlı bir büyüme izlenmiştir. Toplam krediler yıllık %10 artışla 2,552 milyar TL’ye ulaşırken; toplam mevduat tabanı %22 artışla 2,470 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Bu süreçte, sektörün aktif kalitesinde bir miktar bozulma olurken, yıl boyunca gerçekleştirilen 9,2 milyar TL takipteki kredi satışına rağmen takipteki krediler oranı 155 baz puan yükselerek %5,2 seviyesine ulaşmıştır.
Sektörün net kârı 2019 yılında %8 azalarak 47,3 milyar TL, özkaynak kârlılığı ise %10,8 olmuştur. 2019 yılında sektörün sermaye yeterlilik rasyosu %18 seviyesinde gerçekleşmiştir.