12.11.2013

Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeline inanıyoruz.Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

8 dk

Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeline inanıyoruz.Yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

KOÇ HOLDİNG CEO'SU TURGAY DURAK:
"ZORLU PİYASA KOŞULLARINA KARŞIN TÜRKİYE'NİN UZUN VADELİ BÜYÜME POTANSİYELİNE İNANIYORUZ. YATIRIMLARIMIZA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYORUZ."​

Koç Holding, 2013 yılının ilk üç çeyreğinde konsolide bazda toplam 48 milyar TL satış geliri elde ederken, ana ortaklık payı net karını 2,2 milyar TL'ye yükseltti. Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Zorlu piyasa koşullarına karşın Koç Topluluğu olarak üllkemizin uzun vadeli büyüme potansiyeline inanıyoruz. Ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürürken, yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyor, yurtiçi ve yurtdışındaki fırsatları takip ediyoruz" dedi.

Koç Holding'in ilk 9 aylık sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Turgay Durak, FED açıklamaları öncesi dönem ve sonrasında ekonomik tabloya bakıldığında birbirinden oldukça farklı karakteristiklere sahip bir faaliyet ortamının oluştuğunu belirtti. Türkiye'nin sağlam ekonomik temelleri, güçlü bankacılık sistemi ve disiplinli kamu maliyesi ile ekonomik dalgalanmanın boyutunu sınırlı tuttuğunu belirten Turgay Durak, "Özellikle son dönemde Avrupa'dan gelen toparlanma işaretleri ve ihracattaki olumlu gelişmeler ülkemiz için önümüzdeki döneme ilişkin daha olumlu bir tablo çizmektedir. Ülkemiz otomotiv ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştiren Ford Otosan ve Tofaş ile, Batı Avrupa'da beyaz eşyada Pazar payında ikinciliğe yükselen Arçelik A.Ş.nin bu gelişmelerin olumlu yansımalarını göreceğine inanıyorum. " diye konuştu.

Koç Topluluğu olarak ülkemizin uzun vadeli potansiyeline yürekten inanıyor, yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz"

Koç Topluluğu şirketleri açısından 2013'ün çok önemli bir yatırım yılı olduğunu hatırlatan Turgay Durak, "Koç Topluluğu olarak yatırımlarımızı uzun vadeli bakış açısı ile gerçekleştirirken, ülkemiz için var gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz. Değişken piyasa koşullarına karşın bu yılın ilk 9 ayında yatırımlarımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kombine bazda yüzde 58 oranında artırdık. 2013 yılı için hedeflenen 6,8 milyar TL kombine yatırım planlarımız hız kesmeden devam ediyor. Koç Topluluğu olarak ülkemizin uzun vadeli potansiyeline yürekten inanıyoruz" diye konuştu. Devam eden yatırımlar arasında yer alan ve devreye  alınması ile cari açığa yaklaşık 1 milyar Dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen, ayrıca Tüpraş rafinerisini dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 milyar Dolar'lık Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde son aşamaya gelindiğini de belirten Turgay Durak, "Yatırım harcama tutarı 2013 yılının ilk 9 ayı itibariyle 2 milyar TL seviyesine ulaşan projenin ortalama %85'i tamamlandı" diye konuştu. 

Tofaş'ın, 2015 yılının ikinci yarısında üretimi planlanan ve 520 milyon dolar yatırım öngörülen  yeni otomobil projesindeson aşamaya geldiğini de belirten Turgay Durak, "2015 – 2023 yılları arasındaki dönemde toplam 580 bin araç üretimi planlanmakta olan bu projede toplam üretimin üçte birinin ihraç edilmesi hedefleniyor. Fiat Group ile yatırım, satış ve tedarik koşullarına ilişkin detayların belirlenmesi konusunda görüşmeler son aşamaya geldi"dedi. Turgay Durak, Ford Otosan'da geçtiğimiz yıl devreye alınan Transit Custom'dan sonra, bu yılın sonunda Yeni Transit'in devreye alınacağını da hatırlatırken, 2014'te üretimine başlanılacak yeni ticari araca ilişkin geliştirme ve yeni tesis yatırımının yıl boyunca süreceğine dikkat çekti. Turgay Durak, geçtiğimiz günlerde Arçelik A.Ş.'nin Romanya beyaz eşya pazarındaki markası Arctic'in Gaesti fabrikasındaki yeni üretim bandının açılışının gerçekleştiğini de hatırlatırken, "Arçelik dünyadaki farklı üretim ve satış olanaklarını sürekli araştırarak organik büyümesinin yanı sıra önemli yatırımlara imza atıyor. Bu sevindirici gelişmeler ülkemiz ve Topluluğumuz adına hepimizi gururlandırıyor" diye konuştu. 

Öte yandan Koç Topluluğu'nun bankacılık alanındaki büyüme stratejisi ile yatırımlarını yılın ilk 9 ayında da sürdürdüğünü vurgulayan Turgay Durak, "Yapı Kredi, ilk 9 ay itibariyle Türkiye'nin tüm bölgelerini kapsayan büyüme stratejisi doğrultusunda şube sayısını 939'a yükselterek yüzde 8.7 pazar payı elde etti" dedi. Müşteri odaklı bankacılığa verdikleri öneme de dikkat çeken Turgay Durak, "Yapı Kredi'nin ATM sayısı ise 2893'e ulaştı. Bunların önemli bir bölümünü de engelli vatandaşlarımıza uygun hizmet veren Engelsiz ATM'ler oluşturuyor. Ayrıca internet bankacılığı, öncü mobil bankacılık uygulamaları ve ödüllü çağrı merkezleri ile Yapı Kredi, müşterilerine en iyi hizmeti, en hızlı çözümler ile sunmaya devam ediyor." 

Türk şirketlerinin global bazda rekabetçi avantajlarını artırmak adına Koç Topluluğu'nun teknolojiye ve inovasyona yaptığı yatırımlarla öncü ve anahtar bir rolü olduğunu vurgulayan Turgay Durak, "Her zaman ülkemiz ve paydaşlarımız için kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak sürekli ve yüksek getirili yatırımlara dönüştürülebilmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda hissedarlarımız, paydaşlarımız ve ülkemiz için en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

"Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ülkemizde ve dünyada önemli bir merkez olacak"

Turgay Durak, eğitim, sağlık ve kültür alanında yaptığı yatırımlar ile Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunan Vehbi Koç Vakfı'nın Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ile devlete, topluma ve kamuya sağlık alanında hizmet verecek bir kurum kazandırmayı amaçladığını vurguladı. Turgay Durak, "Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü ve Eğitim – Araştırma Hastanesi'ni kapsayan proje tamamlandığında 400 yatak sayısı, son teknoloji cihazlarla donatılmış görüntüleme merkezleri, yoğun bakım üniteleri, yetişkin ve çocuk acil servisleri ile Türkiye'nin sağlık alanındaki en büyük projelerinden biri hayata geçecek. Sağlık Bilimleri Kampüsümüzün onkoloji ve çocuk hastalıklarına adanmış özel hastane servisleri ile ülkemizde ve dünyada da önemli bir merkez olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"Bizim Hikayemiz kitabı meslek eğitiminde bir kuşağın öyküsünü anlatıyor"
Turgay Durak, Koç Holding'in, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Vehbi Koç Vakfı'nın desteği ile 2006 yılından bu yana yürüttüğü Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'nin 7 yıllık serüveninin 'Bizim Hikayemiz' adlı kitapta toplandığını belirtti. Bizim Hikayemiz kitabının meslek eğitiminde bir kuşağın öyküsünü anlattığını vurgulayan Turgay Durak, "MLMM Projesi hayata geçtiği günden itibaren Türkiye'de mesleki eğitim konusunda olumlu yönde bir algı değişikliği yarattı. Projeye zaman içerisinde 264 meslek lisesi, 8 bin meslek lisesi öğrencisi, farklı ölçek ve sektörlerde 20 Koç Topluluğu şirketi ve 580 gönüllü çalışan dahil oldu" diye konuştu. Turgay Durak, Bizim Hikayemiz kitabının bir çağrıda bulunduğunu da anlatırken,  "Yan sanayicilerimize, tedarik zincirlerimize, çatı kuruluşlara yönelik bir davette bulunuyoruz. Buyurun siz de bu hikayenin bir parçası olun, bir yerinden tutun" diye konuştu.​