01.12.2014

Tüpraş’tan Dev Proje

8 dk

Tüpraş’tan Dev Proje

​Tüpraş, Türkiye'de tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımını tamamladı.​​
Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş'ın İzmit Rafinerisi'nin yanında, 1.523 dönümlük alan üzerine kurulan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin test süreci devam ediyor. Tüpraş, finansman gideri, iskele, demiryolu gibi ilave alt yapı yatırımları ile birlikte toplam 3 milyar dolara ulaşan projesiyle Türkiye tarihinin tek seferde gerçekleşen en büyük sanayi yatırımına imza atan şirket oldu.

Erol Memioğlu: "Tüpraş'a Koç Topluluğu bünyesine dahil olduğu 2006 yılından bu yana toplam 5,2 milyar dolarlık yatırım yaptık."
Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin açılışı öncesinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, enerjinin Koç Topluluğu'nun en stratejik faaliyet alanlarından biri olduğunu vurguladı ve Topluluk enerji şirketlerinin sektördeki konumunu her geçen gün güçlendirdiğine dikkat çekti. Tüpraş'ın Koç Topluluğu bünyesine dahil olduğu 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen yatırımlar ile enerji sektöründe Türkiye'nin milli bir değeri olma misyonunu korurken, dünya enerji piyasasının önemli oyuncularından biri haline geldiğini vurgulayan Erol Memioğlu, "Bugün bulunduğumuz Fuel Oil Dönüşüm Tesisi de dahil olmak üzere, milli değerimiz Tüpraş'a Koç Topluluğu bünyesine katılmasının ardından geçtiğimiz 9 yılda 5,2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Tüpraş'ın Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Koç Topluluğu'nun kurucusu merhum Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' düsturundan hareketle, zorlu piyasa koşullarına karşın Türkiye'nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızla gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın da ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

Bugün Akdeniz'de 53, Karadeniz'de ise 18 rafineri olmak üzere tüm dünya rafinerileri ile rekabet ettiklerini vurgulayan Erol Memioğlu, Tüpraş'ın Akdeniz'in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlediğini kaydederek, "Bu hedef doğrultusunda yürürken yenilikçi uygulamalarla sektörümüzü yönlendirmek ve ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılamayı da asli görevimiz olarak üstlendik" dedi. İlk günden bu yana üretim verimliliği, çevre ve iş güvenliği alanlarında gerçekleştirdikleri teknolojik gelişim ve değişim döneminden dönüşüme uzanan planları başarıyla yürüttüklerini dile getiren Erol Memioğlu, bu yıl 32 milyon TL'lik yatırımla açılan Tüpraş Ar-Ge Merkezi ile sektördeki öncü rollerini sürdürdüklerini de kaydetti.

Erol Memioğlu: "Yılda 1 milyar dolar Türkiye'de kalacak."
Türkiye'nin, bugün dizel ihtiyacının büyük bir bölümünün ithalatla karşılandığına dikkat çeken Memioğlu, "Bugün bir araya gelme sebebimiz olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nde üretilecek 2,9 milyon tonluk motorin ile yerli üretim miktarımız da 11 milyon tona yükselmiş olacak. Türkiye'nin dizel ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak olan yeni tesisimizdeki bu üretim ile yurtdışına ödenen 1 milyar Amerikan Doları da ülkede kalacak" dedi. Tüpraş'ın geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2014'te de 4 milyar dolar ile Türkiye'nin ihracat şampiyonluğunu sürdürdüğünü hatırlatan Memioğlu, "Tüpraş, hem yaptığı ihracat ile hem de ithalatı azaltarak ülke ekonomimizin en hassas konularından biri olan cari açığın kapanmasına katkısıyla da hepimiz için büyük bir değer ifade etmektedir. Yeni tesisimiz üreteceği beyaz ürün miktarı ve bununla ülke için yarattığı katma değer göz önüne alındığında yeni bir rafineriye eşdeğer" diye konuştu.

Yavuz Erkut: "Hem çevreci hem daha kaliteli ürün için yatırım yapıyoruz"
Sektöründe performansına özenilen, çevre ve yaşam değerlerine saygılı bir şirket olmanın her zaman öncelikleri olduğunu vurgulayan Yavuz Erkut, "Bugüne kadar Tüpraş'ta daha çevreci ve daha kaliteli ürün üretmek için birçok yatırım gerçekleştirdik. Çevre duyarlı Tüpraş, ülke ve yatırımcısına değer yaratmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da artırarak sürdürecektir" diye konuştu. 

Türkiye'nin en büyük şirketi Tüpraş'ın uluslararası rekabet gücünü artıracak yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin devreye girmesi ile birlikte sahip olduğu tüm rafineri tesislerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını ve Euro V standartlarında çevreci beyaz ürün üretimi gerçekleşeceğini vurgulayan Yavuz Erkut, şunları söyledi: "4,2 milyon ton siyah ürünümüz de yeni tesisimizde 2,9 milyon tonu motorin olmak üzere 3,5 milyon ton değerli beyaz ürün ve 700 bin ton petrol kokuna dönüştürülecek."

Yavuz Erkut "İzmit Rafinerisi, dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden biri oluyor."
Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, konuşmasında İzmit Rafinerisi'nin 1 birim ham petrolden ne kadar yüksek katma değerli nihai ürün üretildiğini gösteren Nelson Kompleksitesi'ni 7,78'den, 14,5 seviyesine yükselterek, dünyanın dönüşüm oranı en yüksek rafinerilerinden birisi olacağını kaydetti. Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluştuğunu söyledi. Siyah ürünleri İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit Rafinerileri'nden deniz ve demiryolu ile yeni tesise getireceklerini anlatan Erkut, bu kapsamda T. Esra ve T.Aylin adlı iki tankeri de Tüpraş'ın iştiraki Ditaş'ın filosuna dahil ettiklerini belirtti. 

2011'de inşasına başlanan tesisin inşaat ve montajı süresince ortalama 10 bin kişinin istihdam edildiğini aktaran Yavuz Erkut, projenin yapımında kullanılan materyallere ilişkin ise şu çarpıcı bilgileri verdi: "Kullanılan çelik ile 6 tane Eyfel Kulesi inşaa edilebilir. Boruları uç uca eklememiz durumunda ise Edirne'den Kars'a kadar 6" çapında boru hattı döşenebilir. Depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabilir, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebilirdi."

Tüpraş'ın İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman'daki 4 rafinerisinde toplam 4.700 çalışanıyla faaliyet gösterdiğini aktaran Yavuz Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nde de 500 kişinin istihdam edileceğini sözlerine ekledi.

Sayılarla Fuel Oil Dönüşüm Projesiİnşaat Alanı 1.523 Dönüm Depolama Tanklarının Taban alanı 42.521 m2Tank Hacmi 663.812 m3Hafriyat Miktarı 2 Milyon 252 Bin M3 / 4 Milyon Ton Toprak Hafriyatta Çalışan İş Makinesi-Kamyon Sayısı 250 Adet x günde 1250 Sefer x 5 Ay İnşaat Demiri 27.500 TonBeton 230 Bin m3Saha Betonu 166.500 m2Çelik İnşaat 44.500 TonBorulama Yerüstü 582 Bin Mt.Yeraltı 51 Bin Mt.Buhar 433 Bin Mt.Ekipman 45 Bin Tonİzolasyon Boru 342.000 m2Ekipman 85 Bin m2Elektrik kablo tavası 30.000 mtkablo çekimi 1.750.000 mtEnstrüman Kablo Tavası 21.500 mtEnst. kablo çekimi 2.060.000 mtEntrüman montajı 28.000 Adet