10.06.2015

Rahmi M. Koç ’a Fransa’dan Legion D’Honneur Nişanı

8 dk

Rahmi M. Koç ’a Fransa’dan Legion D’Honneur Nişanı

Rahmi Koç’a Fransa’dan Legion D’Honneur Nişanı

     Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, 1802 yılından bu yana Fransız hükümeti tarafından verilen en üst düzey nişan olan “Legion D’Honneur”e layık görüldü. İstanbul’da Fransız Sarayı’nda düzenlenen törende Rahmi M. Koç’a nişanı, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili takdim etti. Bili, törende yaptığı konuşmada Fransa’nın Rahmi M. Koç’u dostları arasında görmekten ve bu onursal taltif töreni aracılığıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin kıymetli bir vatandaşının mesleki ve insani geçmişine duyduğu saygıyı ifade etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bili, “İş dünyası ve ekonomi dünyasındaki etkinliğinin yanı sıra Rahmi M. Koç’un üstün şahsiyetini oluşturan bir diğer unsur da, ülkesinin kalkınmasına ve yükselmesine sunmuş olduğu sonsuz destektir” dedi. Törende konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç da, “Bugün hayatımdaki müstesna akşamlardan birini daha yaşıyorum. Benden sonra da çocuklarımın ve torunlarımın iftihar edeceği bu ödülü müzemde onurla teşhir edeceğim” dedi. 

 Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Fransa tarafından Napoleon Bonaparte döneminden itibaren tüm dünyada üstün başarılı kişileri ödüllendirmek amacıyla verilen, Fransız devletinin en prestijli devlet nişanı kabul edilen “Officier dans L’Ordre National de la Legion D’Honneur”e layık görüldü. 1997 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırılmış olan Rahmi M. Koç, bugüne kadar Almanya Büyük Hizmet Nişanı, İtalya Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Nişanı, Avusturya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Büyük Hizmet Nişanı, Britanya İmparatorluğu Mükemmel Önderlik (Onursal) Nişanı, Hadrian Ödülü, Carnegie Hayırseverlik Madalyası, BNP Paribas Hayırseverlik ve Yaşam Boyu Sorumlu İş İnsanı Ödülü’nü de aldı.

 Laurent Bili: “Koç Ailesi sadece Türkiye’nin tarihi ve sınai kalkınması ile birlikte değil, aynı zamanda ülkenin düşünsel ve kültürel yükselişiyle de birlikte anılıyor”     
 Gecede bir konuşma yapan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, sözlerine “Bugün eşsiz bir şahsiyeti onurlandırmak üzere Fransız Sarayı’na gelen herkese teşekkür ederim. Bahsettiğim öyle bir şahsiyet ki, ailesinin ismi, sadece Türkiye’nin tarihi ve sınai kalkınması ile birlikte değil, aynı zamanda ülkenin düşünsel ve kültürel yükselişiyle de birlikte anılıyor” diyerek başladı. Geleneğe uygun olarak Rahmi M. Koç’un şahsi mesleki geçmişinden notları konuklarla paylaşan Bili, Rahmi M. Koç'un Koç Topluluğu’nda 1984’te Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenerek, bu görevi yaklaşık 20 yıl boyunca sürdürdüğünü hatırlattı. Bu görevin yanı sıra Rahmi M. Koç’un, mesleki örgütlerde önemli sorumluluklar da üstlendiğini belirten Bili, Arçelik ve Beko gibi dünyaca tanınmış markalar aracılığıyla da Koç Holding’in gerçek anlamda Türkiye’nin sanayi elçiliği görevini yerine getirdiğini vurguladı.

 Rahmi M. Koç’un üstün şahsiyetini oluşturan bir diğer unsurun ise; ülkesinin kalkınmasına ve yükselmesine sunduğu destek olduğunu ifade eden Bili, “İsmini telaffuz ettiğiniz vakit, ki bunu bizzat oğlum ile yaşadığım deneyimden biliyorum, gençlerin aklına ilk gelen, birkaç yıl gibi kısa bir zamanda Türkiye’nin en tanınmış kurumları arasına girmeyi başaran ve Fransa ile öğrenci değişimi ve işbirliklerinde bulunan Koç Üniversitesi oluyor” dedi. Konuşmasında Amerikan Hastanesi’nin yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi’ne de vurgu yapan Bili, “Bu müze, Rahmi Bey’in teknolojiye, ilerlemeye ve aynı zamanda denizciliğe duyduğu tutkuyu da yansıtıyor” dedi.

 Konuşmasında Rahmi M. Koç’un iki yıl boyunca dünyanın tüm denizlerini arşınlayan, beş kıta ve 50’nin üzerinde limanın keşfine çıkan bir şahıs olduğuna dikkat çeken Bili, Koç için yeni bir sözcük ürettiğini açıklayarak, Rahmi M. Koç'u ‘globe sailor- küresel yelkenci’ olarak tanımladı. Laurent Bili, Rahmi M. Koç’u Fransız devleti olarak “Officier dans L’Ordre National de la Legion D’Honneur” nişanı ile taltif etmekten duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: “Fransa, bu akşam, sizi dostları arasında görmekten ve bu onursal taltif töreni aracılığıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin kıymetli bir vatandaşının mesleki ve insani geçmişine duyduğu saygıyı ifade etmekten büyük memnuniyet duyuyor.”

 Rahmi M. Koç: “Hayatımdaki müstesna akşamlardan birini daha yaşıyorum"
      Törende bir konuşma yapan Rahmi M. Koç ise, hayatındaki müstesna akşamlardan birini daha yaşadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Palais de France’a çok kereler geldim. Her seferinde de büyük keyif aldım ve daima çok sıcak ilgi gördüm. Ama, bu defa niçin buradayım, hepimizin malumudur. Fransa Cumhuriyeti’nin Napolyon’dan beri Fransa’nın yurttaşlarına ve dostlarına lütfettiği  ‘Officier dans  L'Ordre National de la Legion D’Honneur’ nişanını biraz evvel Sayın Büyükelçi taktı. Bundan daha büyük bir şeref olabilir mi? Benden sonra da çocuklarımın ve torunlarımın iftihar edeceği bu ödülü müzemde onurla teşhir edeceğim. Bu vesile ile Sayın Büyükelçi’ye, huzurunuzda, şükranlarımı arzetmek isterim. Muhakkak biliyorsunuzdur, kendisi gayet güzel Türkçe konuşur ve gerçek bir Türk dostudur. Zaman zaman ortaya çıkmış olan Türk-Fransız ilişkilerindeki hassas ve kırılgan dönemleri maharetle idare etmiştir. Fransa ile Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu ve Fransa Krallarından beri en yakın ilişkileri sürdüren iki camiadır. Tüccarlarımız ve alimlerimiz de birbirleri ile yakın temas içindeydiler. Bütün Avrupa ihtilalden sonra Fransa’nın karşısında olmasına rağmen, Osmanlı İmparatorluğu, Yeni Fransa ve Napolyon İmparatorluğu ile iyi ilişkilerini sürdürdü. Anti-Napolyon ligine en geç katılan büyük devlet, Osmanlı İmparatorluğu oldu. 18’inci yüzyıl boyunca, Avusturya ve Rusya’ya karşı olan savaşlarımızda diplomatik desteği Fransa’dan gördük. 1853 Kırım Savaşı’nda da Fransa müttefikimizdi. Dışişleri örgütümüzde, Pera’daki kültürel hayatta, tıp ve mühendislik alanlarında Fransız dili, öncümüz oldu. O kadar ki 1970’lere kadar Türkiye’nin diplomatik lisanı Fransızca idi. Ayrıca Fransız felsefesi ve edebiyatı, yol gösterici bir rol üstlendi. ”

 Rahmi M. Koç: “Gönül arzu eder ki, bu işbirliği ve karşılıklı yatırımlar, daha da büyüsün”
 Bugün Türkiye ile Fransa’nın ticaret hacminin 12 milyar Euro olduğuna dikkat çeken Rahmi M. Koç, Türkiye’de bin  300 Fransız sermayeli şirket bulunduğunu da söyledi. Rahmi M. Koç,  bu şirketlerin otomotiv, bankacılık ve sigortacılık, ilaç ve gıda sektörlerinde faaliyet gösterdiğini belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü: “Gönül arzu eder ki, bu işbirliği ve karşılıklı yatırımlar, daha da büyüsün. Türkiye ile ilişkiler daha da sıklaşsın ve Fransa, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegre olmasına göz kırpsın.”

İlgili Basın Bültenleri

15.10.2021

KOÇ TOPLULUĞU GELENEKSEL ‘ANADOLU BULUŞMALARI’NIN 29’UNCUSUNU DÜZENLEDİ

İndir
12.11.2020

KOÇ HOLDİNG’İN 12’NCİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU YAYINLANDI. KOÇ HOLDİNG SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARINDA “GELECEĞE. BİRLİKTE” YAKLAŞIMI İLE İLERLİYOR

İndir
24.09.2020

KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU DÜNYA EKONOMİK FORUMU’NUN CEO EYLEM GRUBU’NDA TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDİYOR

İndir
07.11.2019

İSTANBUL BİENALİ’NİN BU YILKİ TEMASINDAN İLHAM ALAN KOÇ HOLDİNG’DEN PLASTİK ATIK TAAHHÜDÜ

İndir
19.08.2019

STEVIE’DE YILIN İNSAN KAYNAKLARI DEPARTMANI VE YILIN ŞİRKETİ ÖDÜLLERİ KOÇ HOLDİNG’İN

İndir
10.05.2019

VENEDİK BİENALİ TÜRKİYE PAVYONU FIAT SPONSORLUĞUNDA KAPILARINI AÇIYOR

İndir