25.02.2021

Kurucumuz Vehbi Koç’u Aramızdan Ayrılışının 25'inci Yılında Saygıyla Anıyoruz

5 dk

“Bu memleket varsa ben de varım düşüncesi hâkim bende. Onun için hiçbir yere gitmedim, her işime devam ettim. Şirket kuruluşunda, anonim şirket kuruluşunda, holding kuruluşunda özel sektöre öncülük ettim diyebilirim. Türkiye’deki özel sektörün eskiye nazaran çok farklı olduğuna inanıyorum. Bir kere gençler yetişti. Lisan bilen, iyi okuyan gençler yetişti. Onun için Türkiye ileri gidecektir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarına yakından şahitlik eden, Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına katkı sunan iş insanı Vehbi Koç, herkes için ders niteliği taşıyan 95 yıllık ömründe sayısız eser bıraktı.

Çağının ötesini görebilme becerisiyle ardında çok güçlü bir iz bırakan Koç, hayattayken, kurduğu şirketler ve vakıflar aracılığıyla pek çok insana dokundu. Öncülük ettiği fikirler, kuruluşunda aktif rol aldığı yapılarla ve attığı cesur adımlarla iş dünyasında özel bir yere sahipti. Açık sözlülüğü, öngörüleri, vizyonerliği ve vatan sevgisi tartışılmaz yanlarıydı. Türkiye’nin ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlarıyla ilgili görüşlerini paylaşmaktan, tecrübelerini gelecek nesillere aktarmaktan çekinmedi.

"Bir memleketin en büyük gücü yetişmiş insan varlığıdır"

Koç’un on yıllar öncesinde kurduğu cümleler bugün dahi önemini koruyarak, geleceğe ışık tutuyor.

“Bir memleketin en büyük gücü yetişmiş insan varlığıdır. Yapılacak reformlarla gençlerin öğrenime aksamadan devam etmeleri ve memleketin ihtiyacı olan teknik elemanların en iyi şekilde yetiştirilmeleri sağlanmalıdır. Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız. Bu millet büyük bir millettir, kendisine meseleler iyi anlatılır ve hayırlı olduğuna inandırılırsa daima yardımcı olur, ben bunu hayatım boyunca gördüm. Daima doğru olanı yapmaya gayret gösterdim. Aileme, memleketime ve yaşadığım çağa hizmet ettiğim inancıyla büyük bir huzur duyuyorum."

"Başarı başkalarının geçirdiği tecrübelerden yararlanmaktır. Evvela ‘ısrarlı olmak’ insanın niyetini belli eder. Bir işin başarıya ulaşmasında ise ‘niyet etmek’ çok önemlidir… Ben bugüne kadar ‘macera’ olsun diye hiçbir işe girmedim. Daima hesap kitap adamı oldum."

"Hiçbir şartta karamsar olmayacaksın. Başarırım diyeceksin ve başaracaksın!"

"Tüm ilişkilerimizde adilane, karşılıklı yarar sağlamak amacıyla, iyi niyet ve anlayışla davranmak, yasalara ve ahlak kurallarına daima uymak ilkemizdir."

"Kendinize, ailenize, milletinize ve yaşadığınız çağa faydalı olacağına inandığınız bir işi yapmaya kalktığınız zaman, başarıya ulaşmak için önünüzde uzun bir yol bulunduğunu hiçbir an aklınızdan çıkarmayacaksınız. O yolda ilerlerken, yanlış değerlendirmelerle, ters anlayışlarla, moral kırıcı hareketlerle, hatta size ağır gelecek suçlamalarla karşılaşabilirsiniz. Yaptığınız işin doğruluğuna inanıyorsanız, bunlar sizi sarsmasın, cesaretle yürüyün."

"Bugünün insanına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek, öncüsü olduğumuz ve vazgeçemediğimiz bir başka ilkemizdir."

Vehbi Koç Mezarı Başında Anıldı
  
Kurucumuz Vehbi Koç, vefatının 25’inci yıl dönümünde Zincirlikuyu’da bulunan aile kabristanında düzenlenen törenle anıldı. Pandemi kurallarına riayet edilen anma törenine Koç Ailesi, Koç Topluluğu yöneticileri ve çalışanları katıldı. 
 
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yaptığı konuşmada, “Değerli büyüğümüz, muhterem kurucumuz Vehbi Koç’un aramızdan ayrılışının 25. yılı münasebetiyle bir araya geldik. Vefatının üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen Vehbi Bey’in çağının çok ilerisinde olan vizyonu ve ilkeleri bizlere rehber olmaya devam ediyor. Ülkemizin iktisadi tarihinde önemli yeri olan, daima en iyiyi hedefleyen, ülkemizin her alanda kalkınması için çalışan Vehbi Bey, ülkesine bağlılığın, insanına ve değerlerine sahip çıkmanın, çok çalışmanın güçlü bir örneği oldu. ‘Ülkem varsa ben de varım’ diyerek memleket meselelerinin çözümünde sorumluluk üstlendi. Özel sektörün gelişimine öncülük etti. Ülkesinin daha iyiye gideceğine olan inancını hep korudu. Zaman içinde ortaya koyduğu kurumsal yönetim prensipleri Topluluğumuzun kuruluş temellerini oluşturdu. İnsanı ve yaşadığımız toplumu odağa alan anlayışımız, evrensel değerlere olan bağlılığımız, etik iş yapma düsturumuz kuruluşumuzdan aldığımız gücümüzdür. Ülkemizin en itibarlı markası olmamızı sağlayan değerlerimizden aldığımız güçle küresel büyümemizi sürdürüyoruz. Bir asıra yaklaşan tarihin bizlere yüklediği sorumluluğun bilinciyle, topluluğumuzu geleceğe hazırlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kurucumuz Vehbi Koç’u saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz” dedi.