Mustafa V. Koç

Koç Ailesi’nin üçüncü kuşak üyesi olan Mustafa V. Koç, 1960 yılında doğdu; lise öğrenimini Lyceum Alpinum Zuoz’da (İsviçre, 1980), yüksek öğrenimini George Washington Üniversitesi (ABD, 1984) İşletme Bölümü’nde tamamladı. Çalışma hayatına 1984’te Tofaş’ta müşavir olarak başlayan Mustafa V. Koç, Ram Dış Ticaret’te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1992’de Koç Holding’e geçerek çeşitli grupların başkan yardımcılığını ve başkanlığını üstlendi. 2001 yılında yönetim kurulu üyesi, 2002 yılında yönetim kurulu başkan vekili olduktan sonra, 2003-2016 yılları arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

4 Nisan 2003’te Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa V. Koç, kariyeri boyunca dedesi Vehbi Koç’un halka yakın duruşunu, dürüst çalışma prensiplerini ve memleketine duyduğu sevgiyi; babası Rahmi M. Koç’un ise çok boyutlu ve global düşünce biçimiyle, profesyonelliğini örnek aldı.

Görevinin ilk döneminde Topluluğun iddialı olduğu sektörlere odaklanma stratejisini başarıyla uyguladı. Liderliğinin henüz ikinci yılındayken Topluluğun bugün ulaştığı başarı seviyesinde büyük katkıları bulunan çok önemli ve stratejik kararlara imza attı.

Odaklanma stratejisinin ardından Topluluk tarihinin en büyük organik yatırım dönemini başlatan Mustafa V.Koç, Koç Topluluğu’nu yeni ufuklara taşıyacak rotanın çizilmesine ön ayak oldu.

Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve istikrar yönünde ilerleyeceği öngörüsüyle hazırlanan yeni stratejik plan için dört temel prensip belirlendi: rekabet gücüne sahip olunan ve tüketiciye yakın sektörlere odaklanmak, yurt dışı pazarlarda büyümek, faaliyet gösterilen alanlarda liderlik, marka ve teknoloji gücünü artırmak.

Koç Topluluğu, Mustafa V. Koç’un görevde bulunduğu 13 yıl boyunca yalnızca rakipleriyle arayı açmakla kalmadı, dünya devleri arasına da adını yazdırmayı başardı.

 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nde 2005-2010 dönemi Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığını yürüten Mustafa V. Koç, 2011-2015 arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi’nin Onursal Başkanı, 2015’te ise TÜSİAD Başkanlar Konseyi Üyesi ve Onursal Başkanı oldu.

2006-2013 yılları arasında Finlandiya İstanbul Fahri Konsolosu olan Mustafa V. Koç, İstanbul Sanayi Odası ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu üyeliklerinin yanı sıra, yurt dışında Kuveyt Uluslararası Bankası Danışma Kurulu’nda, Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde ve Bilderberg Toplantıları’nın Yürütme Kurulu’nda uzun yıllar üyelik yaptı.

2005’de İtalyan Hükümeti’nin Cavaliere D’Industria nişanına ve 2012’de Leonardo Ödülü’ne layık görüldü.

Mustafa V. Koç, World Monuments Fund ve Carnegie Vakfı ile BNP Paribas gibi saygın kuruluşlarca ödüllendirilen Koç Ailesi’nin sosyal ve kültürel hayata katkı sağlayan Vehbi Koç Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi’ydi.

21 Ocak 2016’da vefat eden, evli, iki kız çocuk babası Mustafa V. Koç, Almanca ve İngilizce bilmekteydi.

Mustafa V. Koç Spor Ödülü

Mustafa V. Koç, ülkemizde birçok dalda gerek yönetici, gerek sporcu, gerekse destekçi olarak spor dünyasında yıllarca kanaat önderliği yaptı.

Mustafa V. Koç Spor Ödülü, O’nun vizyonunu sürdürülebilir kılmak, ülkemizin spor alanında gelişimine katkıda bulunan örnek ve öncü insanları ve kurumları teşvik etmek, topluma örnek teşkil edecek kişileri ve/veya olayları gündeme taşıyarak ilham vermek amaçlarını taşıyor.

Ödül, ülkemiz sporunun gelişimine katkıda bulunan, dostluk, mükemmellik ve saygı değerlerini sahiplenen, örnek ve öncü kişi ve kurumları Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi iş birliği ile ödüllendirmeyi hedefliyor.

İlgili Sayfalar